Art Nouveau Transitional Luxe Salon Reception

Elomou_Interiors_Art_Nouveau_Transitional_A

DESIGN BRIEF SUMMARY

This Skin & Body Clinic is a beauty salon located within a hotel in Port Macquarie and the reception area runs along the entire southern side of the space, with large, almost full height windows. The focus area of this design project is the reception area only. Being a tight space of approximately 2.3m wide x 6.8m long, thorough consideration of spatial planning was required, for this NCC Class 6 project.

Currently, zones overlap and do not provide effective functionality, flow or privacy. The salon manager expressed her main concerns are gaining a larger, more functional reception desk, as well as locating the skin scanning machine in a secluded area, and providing a more private zone for product consultations post facial. More retail display shelving and better client seating is also required. Preferred style is for the space to not feel clinical or be all beige, instead favoring a more traditional, luxe style.

 

MOOD BOARD 

Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Luxe Salon Reception Mood Board

DESIGN CONCEPT & MATERIALS BOARD

Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Luxe Salon Reception Design Concept & Materials Board

AUTOCAD DRAWINGS

Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Salon Reception AutoCAD Drawing A     Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Salon Reception AutoCAD Drawing B
Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Salon Reception AutoCAD Drawing C     Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Salon Reception AutoCAD Drawing D
Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Salon Reception AutoCAD Drawing E     Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Salon Reception AutoCAD Drawing F
Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Salon Reception AutoCAD Drawing G     Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Salon Reception AutoCAD Drawing H
Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Salon Reception AutoCAD Drawing I     Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Salon Reception AutoCAD Drawing J

RENDERED ELEVATIONS

Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Salon Reception AutoCAD Render A     Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Salon Reception AutoCAD Render B
Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Salon Reception AutoCAD Render C     Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Salon Reception AutoCAD Render D
Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Salon Reception AutoCAD Render E     Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Salon Reception AutoCAD Render F

SKETCHUP 3D VIEWS

Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Salon AutoCAD Render A     Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Salon AutoCAD Render B
Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Salon AutoCAD Render C     Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Salon AutoCAD Render D
Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Salon AutoCAD Render E     Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Salon AutoCAD Render F

3D RENDERS

Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Render A
Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Render B
Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Render C
Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Render D
Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Render E
Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Render F
Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Render G
Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Render H
Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Render I
Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Render J
Elomou Interiors Art Nouveau Transitional Render K

DESIGN STATEMENT

As the current interior does not function well, the spatial design preference is to create better flow and privacy between zones by re-locating the entry door to the south side, also allowing for the entry door to meet the AS 1428.1:2009 regulatory requirement for a minimum 850mm wide clear opening.

PROPOSED LAYOUT PROS:

• The user-centred design offers better flow and separated zones, with a common link of the reception area.

Accommodates a larger and more private zone for the client waiting area, with more appropriate and comfortable seating, creating a relaxed and private area for waiting clients.

• Provides privacy between clients who are waiting, and post-treatment clients who are having discussions about products and ongoing skin care solutions in the post-treatment zone.

• Provides privacy between clients who are waiting, and clients having a skin consultation where the therapist or salon manager is using the skin scanning machine.

• Relocation of the skin scanning machine to the south east wall provides more space for the reception desk, a major requirement of the client, enabling a better flow of traffic and opportunity to sell retail products.

 

“Art Nouveau Transitional Luxe” is the selected aesthetic, meeting the client brief for a more traditional, luxe style. Specified colours and materials add warmth and texture, such as walnut finish woods, brass details to add a touch of luxury, textured wallpaper and microcement walls finished in hues of greens, with soft, warm lighting to envelope clients into a state of comfort and relaxation, while concrete look textured flooring grounds the space. Natural daylight is retained by keeping the large, almost floor to ceiling windows.

 

  

Sharene Tailford - Elomou Interiors

© All concepts, interior design, boards, AutoCAD drawings, Sketchup views and Enscape renders completed by Sharene Tailford of Elomou Interiors. Not to be reproduced without prior permission from Elomou Interiors.

Elomou Interiors logo

 

Back to Projects